✰ how to improve your english ✰
written on Friday, November 18, 2011 @9:45 PM
i LOVE you
Khairol Fadzli <3

Assalamualaikum stalkers sedunia
sedunia since my sister is studying oversea so , sedunia lah
worldwide bebeh
:D

okay , 
tadi , I dapat this one news ,  ada someone failed english and maths

failing maths , i think the best you can do is doing questions repetitively
thousands of questions , different kinds of it
kalau betul lah that one particular topic which you all sgt lemah
try SCORE habis utk the one yang you all terer
tapi jgn la abandon habis yg lemah tadi
tp fokus lebih kt topic yang terer supaya markah kt situ boleh cover yg lemah
tapi , topic yg terer jgn la satu due , kene la 12 13 k?
i did the same thing when i was facing addmaths , yea , the killer subject for SPM
good luck with counting , which i dont like 
yuck

okay , when it links with english , im a bit worried and dissapointed
worried because? you are lazy , susah nk deal dgn org malas
dissapointed because? awak susah nk denga nasihat
sepanjang I hidup 17 wonderful years , 
theres so much things you can do to improve it
since i was born , maybe my daddy suka speaking
or , dia reti speaking dan mengamalkannye dlm family while communicating with his daughters
so , automatically , I diberi pendekatan pretty well dgn english
BUT , tak smestinya mummy or daddy you all kne reti speaking so then anak2 baru reti
sbb ada my friend , parents dia reti ckp jawa je , tapi anak dia bila speaking , FUH ! kalah mak -.-
why ? because anak dia motivated

ok malas nk membebel , 
what i think you should do to the one yg keep failing english 

1 - belikan mereka novel english , dan bagi mereka seketul kamus dan highlighter kale menarik

2 - cakap dgn bapak tersayang , tolong order astro disneychannel or hbo/starmovies/cinemax/starworld
but kalau mereka ni kanak2 lagi , better disneychannel sbb yg lain tu bahasa ada curse la ada carut2 la kn
WITH CONDITIONS , jangan pasang subtitles , 
jangan tuka bahasa audio
lepas dah tgk satu movie or program tu , suruh dia cerita balik apa main point crite tadi
suro die cerita balik dari a smpai z , plot crite td , bagi dia faham apa yg dia tengok dan dengar

3 - adakan satu session dengan family dirumah or kawan2 disekolah , adakan satu hari khas utk speaking
klu taknak sepanjang hari pun , ada lah 3 4 jam sehari utk speaking sesama sendiri
untuk ni , tak perlu perfect grammar , asalkn anda bercakap dgn yakin , dan klu salah
ada lah yg akan betulkn sikit2
bila org betulkn, terime , jangan bodoh sombong

dah , simple kan?
these steps really work on me and my friends
my nephew pun dah start sebut byk words in english now
elephant, aeroplane , sheep , cow , house and else
and he's only 2+ years old !
i will never let all my anak buah failed in any subject especially english

I,  myself is improving my english everyday
my english is not that gramatically correct
i am not that fluent
but im trying , and never stop trying
i have tonnes of english novels right beside me , wanna see?


please dear stalkers , abaikan sepah2 dan kepala di hujung gambar
i just wanna make sure that the webcam boleh tunjuk you guys the novels
every single novel i own here is english
and ada lagi dlm kotak sebelah katil ni , 


my english teacher masa tuition dkt perfection sendiri cakap
dia belajar more new interesting words thru disneychannel
so sile jangan gelak or pandang ringan kt disney channel ye kawan kawan?

and then , kene adakan hari khas untuk speaking dgn family
or bberapa jam wajib speaking dgn family
or bberapa jam or days or a week
yang diwajibkan speaking , sape kalah , bayar 10 cents for each word
kalau nk kaye , 50 cents for each word , amik kau
i played this game a lot since sekolah lagi , 
and baru baru ni masa first semester , i played it again
with my roommates and my boyfriend
sbb masa tu ada speaking test just around the corner
it really works , seriously
masing masing did improve their confidence , even my baby
kami selalu selang2 cakap english , selalu I betulkan grammar dia or dia punya structure ayat
and dia pulak pernah main kaifahaluka dgn I , 
takde yang rugi , semua untung

and untuk budak sekolah , spm nnt kene buat essay english panjang menjele
so i have this one 'idiom' book , yang mcm byk pepatah english yang kte boleh selitkan dlm essay
boleh score and dpt marks lebih !

sile pergi popular or mph untuk cari buku tu , kepada jiran tetangga 
area kg sri delima yg ada adik2 comel belum spm ,
 boleh beli terus dgn kte kalau kte balik rumah on weekends ok
kalau kakak cah sedang baik hati , boleh derme buku tu for free
:D

yang penting , diri sendiri kene buang sikap malas , kene motivated
dengan jujur dan iklas , ada org tu tak dpt result yg cemerlang dlm exam lepas
so apa yg boleh motivate diri dia ? gf dia , bf dia , mak ayah tu ofcourse !

kepada anak kecil yang keras kepala , cuba try tanya bende ni dekat mereka

1 - adik , nnt besar nak dduk rumah banglo mewah 3 4 bijik bmw terpacak ke nak dduk pondok tepi longkang jauh dengan mcd

2 - adik , nnt besar nak tak pakai baju Zara pakai handbag Gucci pakai kasut Jimmy Choo ,
ke adik nak pakai semua beli dari pasar malam ?
no offence , I sendiri byk beli baju 10 rggt kt pasa mlm , :p

3 - adik , buatlah ape kakak suruh ni kalau nak pandai , klu taknak pandai nnt lepas sekolah pergi kawen dgn anak datuk (kalau dapat) oi kawen ngn anak datuk , tak jamin bahagia beb , kalau bankrupt? amik

4 - adik kalau malas belajar kakak takbagi adik laptop vaio kale pink lagi , akak suruh ayah berhenti baya broadband , padan mukaaaaaaa

5 - sayang , kalau sayang nak kawen dgn cayang one day , sayang kene belajar rajin2 , kalauu sayang malas , cayang tinggalkan sayang , pdan mukeeeeeee. haa cakap skrg , nk kawen ngn cayang ke taknak !!

6 - klu awak malas belajar dan suka failed , semoga berjaya menempuh hidup dduk bawah jambatan or dduk atas kotak tepi longkang sebelah mcd , atleast ada mcd.

7 - nakk , belajar pandai pandai , satu subject dapat A , ayah bagi RM50
(PMR I dpt 7a1b , so I earned RM350 ) i love you daddy :*

8 - baby dapat A satu subject nnt bie bagi baby satu slice choc indulgence secret recipe. aummmmm

9 - adik dpt stret A akak bagi adik camera DSLR dgn BB torch , WHOAAAA :o

10 - ok dah xde idea , pandai2 lah fikir


p/s - jangan gune google translate , sbb bnd jadah tu selalu salah 




peacee yaww


xoxo

➾ 1 thoughts || dear stalkers ,shout here !