✰ tips mengurangkan berat badan ✰
written on Tuesday, November 1, 2011 @7:34 PM
i LOVE you
Khairol Fadzli <3

okay assalamualaikum semua ,

hoi gemuk !
hoi pelampung !
hoi ikan paus !



haa , kepada yang badan agak berisi dan comel tu , mst terasa habis kn klu kene panggil macamni , sgt teruk org yg memanggil itu. so , mesti ada sedetik dlm hati anda dan anda , nak kuruskn badan kan? sikit pun , mesti ada terasa nk kurus kan. *elelel* jgn la malu.

#no offence guys , ni lah realiti bberapa org badan comel yang selalu kena panggil dan kene bahan dgn nama nama mcm ni. sgt jahat mulut mereka kn, ish ish ish

since haritu ada hamba Allah ni yang tny kte 'cah kau ni tak cukup makan ke? kurus mcm ikan bilis'
okay masa tu , i was laughing my ass off , sbb yang ckp tu badan dia agak comel dan berisi , i mean really berisi. so i figured , maybe die teringin nak kurangkn berat badan , i know , tak baik bersangka buruk kt org , tapi , apa salahnya kongsi tips untuk kurangkn berat badan , ada org kata , 'takpelah aku mkn byk mana , asalkn sihat dan bahagia' konsep tu dah salah sbenarnya , yelah skrg awk sihat , tapi bulan depan , tahun depan? klu dok menghadap burger hari hari , haa

 #amaran , jangan ternak dan syg lemak anda sgt , bahaya nnt

okay , here come the tips

1 - jgn makan makanan yang byk fats and carbs
2 - kurangkn gula
3 - makan 3 kali sehari , maintain mcm tu , klut makan 2 kali sehari nnt metabolism lambat , lagi gemuk lah !
4 - jgn makan sebelum tido ,atleast mkn 3 hours before tidur
5 - exercise baby ! jgn malas sgt
6 - kurangkan makanan goreng2 , makanlah bnd yg rebus2
7 - naik tangge , jgn naik eskalator dan lif , amek kau. haha
8 - tidur cukup , 6 - 8 jam per day , klu lebih 8 jam , boleh mati sbenarnya. ok noted that !
9 - klu pergi buffet , jgn cuba semua makanan , pilih 1, 2 , then makan salad
10 - kurangkn kuantiti makanan yg 3 kali sehari td , okay ?

selain itu , takyah la nk bazir duit beli produk kt tv tu mahal nk mampus , bukan sah berkesan kt badan sendiri , cuba try bnd2 mcm ni , ada lah jugak kebenarannye drpd makan pil je boleh kurus , mungkin pil tu hilangkn selera makan , klu mcmtu mana boleh hidup klu tak mkn langsung !

next , jgn pandai2 nk jolok mulut lepas mkn , nk muntahkn balik , tu bodoh namenye

kemudian , jgn la mengata badan kite , kte makan mcm gile tau sbenarnya , tak caye , tny la roommate kt kolej , tny bf , tny family. lg2 kt kolej a , sape yg kaki sapu semua makanan mlm2 !
okay , sgt offended , tak elok sakitkan hati orang , jaga mulut okay.

kte bukan nak hentam org kt blog ni , kte cume bagi nasihat , pengajaran dan tips.

cegahlah sebelum terlambat ! 



badan idaman anda? hehehe saya dan khairol fadzli dah ada !
weh bapak ah , muntah skit jum.
hahahah

okay , tak lupa kepada orang yang kurus kering lagi kering dari ikan bilis kt luar sana , yang metabolism nye tinggi sgt ,
MACAM SAYA NI HAAA !

hoi cicak ! 
hoi ikan bilis !
hoi tulang dlm bio lab !




ok saya pernah kene semua ni , termasuk kakak saya , sejujurnya , saya dan family mmg tak ada yang comel comel , i mean badan berisi , semua tinggi tinggi dan kurus kurus belaka. Alhamdulillah ! jgn la jeles !

ni pulak tips nak naikkan berat badan kepada normal BMI , btw , berat kte dah normal tau , last time i checked masa kt kolej. hehe

nak BMI normal ?
1 - makan selalu dan tambah kuantiti *5 6 kali makan sehari dlm kuantiti kecil pun boleh
2 - jgn selambe kure kure kau makan tak kire lemak carbs ape sume , ikut piramid !
3 - workout ! boleh kuatkn otot , pergi lah berjoging ye , jgn egt yg comel2 td je kne excercise , kite pun kene !
4 - bykkn makanan ber protein , ikan , telur , susu , daging
5 - minum air byk byk
6 - vitamin B
7 - lepas excercise boleh makan makanan yg byk carbs , heheheh , love it !
8 - jgn tinggalkan meal dan breakfast , maintain mkn tambahkn kuantiti , atau mkn selalu dgn kuantiti kecil
9 - jgn tidur lepas makan , nnt bdn mcm lembu. hahaha , kte salu wat cmtu , tapi bgn tidur , manusia jugak ! tp tak elok la , sbb lepas mkn , perut nk hadam bagai , so better dduk tegak kaki berlipat mcm jepun. g google !
10 - chocolate indulgence satu !

haha k yg num 9 ngn 10 tu sbenarnya dah xde idea dan dah x dpt search lg mcm mana nk naikkn berat badan , so bantai jela buat cerita.

sejujurnya , kte sgt sgt bersyukur ada badan kurus langsing dan tinggi mcm ni , kte sendiri kne workout lagi , so , jgn la lose your confidence utk hidup dan bersosial , takut kene bahan ke apa. be confident dan bersyukur apa ada di samping jgn stop berdoa dan usehe untuk kurangkn berat or naikkn berat.

bagi saya ,
nak kurus , duduk rumah mak saya
nak gemuk , duduk kolej 
*sumber -akk senior kt rumah saya ckp (IRA , kakak kte)

paling penting ,

JANGAN TUMBUK PERUT ORG YANG BAHAN TU , SBB ORG MCMTU , KITE PATUT KESIANKAN AJA , TAK PERNAH PENAT SYGKN MULUT SENDIRI. 


KITA JUGA PERLU AMIK IKTIBAR DGN APA YG TERJADI , JGN PLAK WAT DEK , OR LEPAS KNE BAHAN PERGI MENANGIS DAN MAKAN COKLET CADBURY 10 BAR


SHOW OFF SIKIT LEPAS DA KURUS OR BILA BADAN DAH BMI NORMAL , TULAH CARA YG PALING PUASKN HATI KITA SEMUA.



selamat berusehe guyss !


xoxo
➾ 0 thoughts || dear stalkers ,shout here !