✰ hello Medan :) ✰
written on Saturday, April 14, 2012 @2:37 AM
i LOVE you
Khairol Fadzli <3

Assalamualaikum :D

okay , beberapa hari lalu saya dan family pergi bercuti di Medan , Indonesia. okay first day , flight dr Malaysia pukul 1 stgh mcmtu. jdnye awal jugak dh gerak dr rumah. sampai LCCT terus makan burger mcd seketul lepastu terus pergi setel dengan imigresen dan sebagainya. oh yeah , saya juga telah renew passport semate mata nk pergi sini ! nice. hihi. and then naik flight. lame x naik , kecut perut yg comel ni sikit. sikit je.



kemudian , sejam berlalu , sampai lah kami ke Polonia Airport di tengah bandar Medan dijemput oleh supir kami pak saiban dan tour guide kami auntie lucy (uci) . sampai2 di Medan kami pergi makan dan solat dulu. kemudian kami melawat istana Maimon


lawa permandangan kt sini , tengah bandar. istana tu pun lawa. nama pun istana. ada byk history dia. tp malas nk type panjang2 yang penting 'maimon' tu lelaki. Kemudian lepas beli beli sikit kt tepi istana tu , terus naik kereta ke Parapat. perjalanan amik masa dlm 4 5 jam jugak. 


sampai sampai dah malam. patut nampak tasik besar. tasik toba namanya. tp tak nampak sbb malam kan. malam pertama , kami menginap di sini



ok hotel ni sgt lawa dan selese. cuaca kt sana sejuk sbb atas gunung. jadi bilik tak perlu aircond atau kipas. pagi pagi esoknya bgn awal pergi breakfast kt hotel dduk tepi kolam nampak pemandangan di tasik Toba dengan begitu luasnya. Subhanallah , indah ciptaan tuhan. :) 


belakang tu lah tasik toba , jauh dia dalam 80km dan dalam dia dlm 15 tingkat bangunan. cantik sgt. sejuk sgt angin kt sana. aww rindu cuaca kt atas gunung. hihi. kemudian , lepas siap breakfast kami ke jeti , nak pergi ke Samosir Island. dekat situ ada byk gila legend. byk cerita. kami jugak lawat kubur sultan sultan kt situ dulu. uci siap cerita semua dari A smpai Z.  





dari jeti td smpai island tu makan masa setengah jam atas bot. bot ni besa , xlawa sgt la. tp ok lah. angin sejuk ye bile kt tengah tengah tasik tu.




kemudian kt island tu kami shopping dan balik semula kt jeti utk balik ke tmpt td. lalu kami berangkat dan meneruskan perjalanan ke Berastagi , air terjun Piso piso , piso piso tu pisau maknenye. tajam. sbb air terjun blakang tu , straight je smpai bawah. jadinya mcm tajam. so piso piso lah. haha.


mcmtulah. tp cuaca hujan lebat. sejuk sgt. kami berpeluang tgk kampung2 org kt sana. kenal budaya mereka , segala jenis org jawa, batak karo dan sebagainya. istilah semua tu diterangkan oleh uci dgn begitu bernas sekali. sebelum sambung perjalanan dari berastagi smpai medan , kami singgah di pasar makan jagung panas , sedap jagung dia. panas , manis sgt.


 and then makan malam di hotel green ape tah. mmg grand lah makan hotel 5 bintang kan. sedap sgt. mungkin sbb perut mmg dh lapar. kemudian kami tiba di Medan semula agak lewat malam sbb jem. malam kedua menginap di hotel Garuda Plaza , dpt wifi terus menggila BBM dgn si dia. kemudian , esok pagi pukul 6 pagi gitu dah gerak ke airport sbb flight kami awal pukul 8 pg. tak sempat amik gmbar di hotel garuda. 


ok dah habis. walaupun percutian kali ni sekejap ,tapi best sgt dpt pergi indonesia buat kali kedua. dan kali ni tak best sgt sbb seluruh family tak join. tp okay lah kan , dpt pengalaman. plus , gmbar pun x byk sbb byk denga cerita dr uci dan tak sempat sbb terkejar2 dan penat dn ngantuk. 
lepas balik dr sana , saya rasa sgt bersyukur sbb keadaan kte di Malaysia tak mcm di sana. sgt kesian ye. mintak sedekah sana sini , pakaian compang camping tak pakai selipar budak main lumpur tak basuh tgn dan most of them beragama kristian , buddha mcmtu. muka melayu pure tp bele anjing. cmtu lah. 


ok penat type , bye

➾ 0 thoughts || dear stalkers ,shout here !